Je hebt een succesvol bedrijf opgebouwd, maar nu twijfel je over jouw rol in de toekomst van het bedrijf. Je hebt er zelfs al over nagedacht je bedrijf te verkopen. Tenminste, dat is vermoedelijk de reden dat je hier bent beland.
Een te-koop-bord aan de gevel hangen is simpel, tenslotte wisselen jaarlijks duizenden bedrijven van eigenaar. Maar de meeste succesvolle ondernemers verkopen hun bedrijf niet zomaar. Je bedrijf verkopen gaat ook niet over één nacht ijs. Maar hoe dan wel? Hoe zorg je voor een succesvolle uitkomst van het verkoopproces?
Dat begint bij de ‘waarom’-vraag. Ondernemers die tevreden terugkijken op de verkoop van hun bedrijf beginnen met het helder krijgen van hun verkoopmotivatie. Een heldere verkoopmotivatie helpt focus te houden tijdens het (emotioneel) uitdagende proces van een bedrijfsverkoop. Bovendien zorgt het hebben van een heldere verkoopmotivatie ervoor dat je sneller de juiste koper aantrekt.
Redenen voor bedrijfsverkoop
Er zijn veel redenen te bedenken waarom jij je onderneming kunt verkopen. Meer tijd met de familie doorbrengen, risico spreiden, een levenslange droom achterna gaan of wellicht omdat de huisarts roept dat het tijd wordt. In de praktijk zien wij bij Amicus Advies vijf overkoepelende motivatoren voor bedrijfsverkoop: financieel, risicospreiding, strategisch, tijd en gezondheid. Welke motivatie geldt voor jou? In deze blog helpen we je graag op weg bij het achterhalen van jouw verkoopmotivatie.
#1 Financiële motivatie
Is je motivatie zuiver financieel? Verwacht je dat je bedrijf stabiel doorgroeit en heb je nog plezier in je werk? Dan kun je misschien beter stoppen met lezen. Voor een buitenstaander is financieel gewin wellicht de meest voordehand liggende reden voor verkoop. Echter, voor de meeste succesvolle verkopers was dit niet de belangrijkste motivatie.
De reden is simpel. Als je nog met plezier je bedrijf aanstuurt is het financieel vaak aantrekkelijker om te blijven profiteren van de winst en het bedrijf pas aan het einde van de rit te verkopen. Wanneer je het bedrijf wel gelijk verkoopt kun je op een mooi bedrag rekenen. Dit bedrag is vaak een veelvoud van de winst van je bedrijf. In vaktermen heet dit een ‘multiple’. Simpel gezegd verkoop je jouw bedrijf voor een aantal keer de winst. Echter, wanneer je een winstgevend en groeiend bedrijf doorzet is er een redelijke kans dat je, gespreid over een aantal jaren, deze winst ook realiseert. Daarnaast kun je aan het einde van de rit alsnog je bedrijf verkopen. Een win-win-situatie dus.
Maar dit geldt niet voor iedereen. Vooral ondernemers die richting de pensioengerechtigde leeftijd gaan en geen opvolger hebben, verkopen wel vanuit een financiële motivatie. Val jij in deze groep? Dan is het belangrijk om tijdig na te denken over een eventuele verkoop. Te laat starten met nadenken over een verkoop kan namelijk leiden tot overhaaste beslissingen of ongewenst langer doorwerken.
#2 Risicospreiding
We kunnen ons ook voorstellen dat je na jaren van hard werken wellicht een deel van je opgebouwde bedrijfsvermogen wilt verzilveren. Het spreiden van een deel van je vermogen verlaagt jouw (financiële) afhankelijkheid van je bedrijf. Een gespreid vermogen geeft (financiële) rust en helpt om je financiële toekomst veilig te stellen. Daarnaast kun je, in geval van een deeltransactie, actief blijven in je bedrijf. Het aantrekken van de juiste strategische koper kan zelfs leiden tot versnelde groei van je bedrijf.
#3 Strategische motivatie
Kansen in en rondom je bedrijf kunnen ervoor zorgen dat andere (complementaire) vaardigheden nodig zijn om je bedrijf succesvol door te zetten. Wellicht wil je een stap zetten naar het buitenland? Misschien ben je op zoek naar nieuwe verkoopkanalen? Of je wilt je concentreren op waar je goed in bent? Een strategische investeerder kan hierbij helpen.
Een verkoop gemotiveerd door strategische overwegingen kan helpen je bedrijf naar plekken te brengen waar je alleen misschien niet gekomen was. Een (nieuwe) medewerker kan zich bijvoorbeeld inkopen in jouw organisatie en jou ontlasten. Of een strategische koper uit de industrie kan een aandeel nemen in jouw bedrijf om nieuwe kansen te ontplooien. Een strategische partner kan jou in je kracht zetten of deuren voor je openen. Samen kom je vaak nog verder dan je als individu voor mogelijk hield.
#4 Tijd
Heb je jouw partner beloofd te stoppen voor je 65ste? Wil je meer tijd besteden aan andere passies? Wellicht ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of misschien wil je de boel de boel laten en eindelijk eens lekker genieten van de rust. Hoe dan ook; meer tijd maken voor andere zaken dan je onderneming is een veelvoorkomende motivatie van ondernemers om een bedrijf te verkopen. We adviseren je wel vooraf goed na te denken wat je wilt doen met de tijd die je overhoudt. En natuurlijk te zoeken naar een manier om je verkoopopbrengst slim te organiseren. Heb je nog ambities om zowel je tijd als de opbrengst in te investeren? Hier uitgebreid over nadenken voorkomt dat je straks met je ziel onder je arm wenst dat je nog op je bureaustoel zat.
#5 Gezondheid
Een verkoop is helaas niet altijd vrijwillig. Soms wordt een verkoop noodzaak door een medische oorzaak. En sommige ondernemers die hun bedrijf verkopen zijn simpelweg uitgeput. Een succesvol bedrijf creëren doe je niet zomaar. Jarenlang hard werken kan een tol eisen en het plezier dat je aan werken beleefde laten verdwijnen. Je bedrijf verkopen voordat de huisarts hint dat dit een goed idee is, is mogelijk niet alleen beter voor jou, ook je onderneming kan er baat bij hebben. Stress en afnemende motivatie kunnen namelijk overslaan op medewerkers, klanten en leveranciers. Met alle gevolgen van dien. En uiteindelijk wil je, na jaren van hard werken, met trots een mooi bedrijf nalaten, voor jezelf maar ook voor je medewerkers, klanten en leveranciers.
Bonus: gouden tip bij bedrijfsverkoop
Je ziet het, de motivaties voor de verkoop van een bedrijf kunnen behoorlijk uiteenlopen. Echter, alle ondernemers die tevreden terugkeken op de (deel)verkoop van hun bedrijf hebben één ding gemeen: op tijd antwoord geven op de vraag ‘waarom wil ik mijn bedrijf verkopen’ legde de basis voor een succesvolle verkoop.
Herken je jezelf in één van deze verhalen? Onze gouden tip; je hoeft de juiste motivatie niet alleen te bedenken. Praat eens met iemand die je vertrouwt. Hoe kijkt hij of zij aan tegen een eventuele verkoop? Zien ze bezwaren? Herkennen zij jou in de motivatie en je ideeën voor de toekomst na de verkoop van je bedrijf? Lijkt verkopen nog steeds een goed idee? Neem dan eens contact met ons op. Bel 06 4870 4885, stuur een LinkedIn bericht of mail naar joram.kok@amicusadvies.com.