Een bedrijf verkopen kan grote veranderingen voor ondernemers met zich mee brengen, zowel zakelijk als persoonlijk. Het bedrijf is vaak het levenswerk van een ondernemer dat met bloed, zweet en tranen is opgebouwd. Of je nou verkoopt om strategische, financiële of persoonlijke overwegingen, het traject kan een achtbaan van gevoelens met zich mee brengen.
Waarom het Verkopen van je Bedrijf Zoveel Losmaakt
Het helpt om te begrijpen waarom een bedrijf verkopen gepaard kan gaan met sterke emoties. Dit begrip kan je helpen je mentaal voor te bereiden op wat komen gaat. Hieronder een paar redenen waarom het verkoopproces zo veel impact kan hebben op jou als ondernemer:
- Loslaten van je levenswerk: Jouw bedrijf is vermoedelijk meer dan alleen een bedrijf; het is jouw passie, jouw identiteit, en wat je elke dag drijft. Je bedrijf loslaten zal dan ook niet over één nacht ijs gaan maar een proces zijn.
- Financiële stress: Vaak hangt er financieel veel af van de verkoop. Dat brengt druk met zich mee, vooral als de opbrengst jouw toekomst en bestaanszekerheid beïnvloeden.
- Gevolgen voor je collega’s: Je voelt je verantwoordelijk voor je werknemers. Wat gebeurt er met hen na de verkoop? Hoe kijken zij tegen de verkoop aan?
- Onzekerheid over de toekomst: Zal een potentiële koper de waarden en cultuur van je bedrijf in stand houden? Hoe gaat je eigen leven eruit zien na de transactie?
- Persoonlijke identiteit: Voor ondernemers is hun zakelijke identiteit vaak verweven met hun persoonlijke identiteit. Het verkopen van je bedrijf kan bijna voelen als het verliezen van een deel van jezelf.
Het is normaal dat een verkoop veel te weeg brengt bij een verkopende ondernemer. De benoemde gevoelens zijn een logisch onderdeel van het traject, maar je wilt natuurlijk wel voorkomen dat ze jouw keuzes en gedrag onnodig negatief beïnvloeden tijdens de onderhandelingen.
Tips voor het Omgaan met de Emotionele Rollercoaster
Bij een verkoop komt veel kijken. Het is dan ook niet gek dat er veel aspecten de revue passeren die invloed hebben op jouw als persoon. Hier zijn een aantal tips om hier op een gezonde manier mee om te gaan:
- Zoek professionele begeleiding: Een overnameadviseur helpt niet alleen bij het zakelijke aspect van de verkoop, maar kan ook fungeren als een klankbord. Soms kan het helpen om gezonde afstand te hebben tot de onderhandelingen tijdens een bedrijfsverkoop. Een goede adviseur kan hierbij helpen.
- Zoek steun bij je omgeving: Deel je ervaringen met familie, vrienden of collega-ondernemers die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Vooral ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht, kunnen je helpen om het juiste perspectief te behouden.
- Blijf het grotere plaatje zien: Wat wil je bereiken met deze verkoop? Meer tijd voor je gezin, of voor dat nieuwe avontuur waar je altijd van droomde? Soms kan je als ondernemer je verliezen in één van de vele onderhandelingen tijdens een verkoop. Vergeet dan niet om uit te zoomen en het grotere plaatje te blijven zien.
- Vier je succes: Te midden van de drukte vergeet je misschien dat een verkoop ook een prestatie is. Het feit dat iemand jouw bedrijf wil voortzetten is een compliment. Sta hier bewust bij stil; Een verkoop is de uitkomst van je harde werk en succes.
Vooruitkijken naar Jouw Volgende Hoofdstuk
Het verkopen van je onderneming kan een intens en complex proces zijn. Maar het opent ook deuren. Je creëert ruimte voor een nieuw hoofdstuk, of dat nu persoonlijke vrijheid, een nieuw zakelijk avontuur, of financiële rust betekent.
Als je overweegt om je bedrijf te verkopen en het hier eens over wilt hebben? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend op weg.
Meer lezen over wat er allemaal komt kijken bij fusies en overnames? Lees hieronder dan verder op onze blog!